Dön időszak – Az akadályok és azok kezelése

Year of the Sheep 2015A tibeti hagyomány szerint február 19-én lépünk át az újévbe. Az új évet megelőző időszakot hagyományosan az akadályok idejének tartják. Ez az időszak február 8-án kezdődik és egészen február 17-ig tart. Ahogyan a Föld mozog és az évszakok váltakoznak, ugyanúgy a karmikus erőknek is megvan a maga körforgása a fizikai szinten. Hagyományosan az év végét a karmikus hajlamok beérése időszakának tartják.

A Dön időszakban az előző évben felhalmozott karmánk megjelenik, mintha az arcunkba csapódna. Sokféle formában megnyilvánulhat ez: mint sérelmek, heves veszekedés, baleset. Belsőbb szinten hajlamosak lehetünk megragadni bizonyos érzelmekben vagy véleményekben, betegség vagy egyensúlytalanság léphet fel.

Szakjong Mipham rinpocse szerint jó, ha ezt az időszakot a bedilizés helyett erőid átcsoportosítására tudod felhasználni. Ebben segíthet például a hagyományos védelmező szövegek recitálása, amelyek felébresztik tudatunkban a félelemmentes és egyenes hozzáállást. Jó időszak ez arra is, hogy gyakoroljuk nyitott szívvel fogadni az agresszió és konfliktusok hullámait, ahelyett hogy bezárkóznánk és szintén agresszióval válaszolnánk. Elkötelezheted magad a samatha (békében időzés) vagy a szerető kedvesség gyakorlásának. A Dön időszak miatt talán nehezebben tudsz eljutni az ülőpárnádig. Ezt felhasználhatod arra, hogy erőfeszítést tegyél a felmerülő lustaság meghaladására.

Szakjong Mipham rinpocse „Hogyan tegyük szövetségesünkké az elménket?” című könyvében sokat ír a lustaság különböző fajtáiról. A Dön időszakban például felerősödhet az a forma, amit ő „felgyorsult elfoglaltságnak” nevez. Ilyenkor mindenféle tevékenységbe merülünk, rendkívül elfoglalva magunkat, csak nehogy maradjon időnk a meditációs gyakorlásunkra, a békében időzésre. MIndannyian ismerjük ezt, amikor csak még egy email, csak még egy telefon, csak még ez a kis csetelés… és máris éjjel 1 óra van, tehát aludnunk kell, nem jutott idő gyakorlásra…

Erre legjobb ellenszer egyszerűen ez: lassulj le! Ezt persze csak mondani könnyű, megtenni sokszor nem is olyan egyszerű.

Vedd észre a dön periódus alatt, amikor felgyorsulsz. Evés közben tudatosan rágj egy kicsit lassabban, beszéd közben tudatosan tarts szünetet, hagyj némi teret a beszélgetésben. Amikor időt szánunk arra, hogy jobban jelen legyünk, tisztábban látjuk a felmerülő helyzeteket. Így kiutat találunk, bármilyen akadály merüljön is fel.

Emlékezzünk a nap folyamán arra, hogy nyitottak maradjunk és figyeljünk oda életünk minden egyes kis részletére. Ez jelentheti azt, hogy alaposan kitakarítunk – ami egyébként a dön időszak végén hagyományos szokás – vagy jelentheti azt, hogy kétszer is leellenőrizzük a munkánkat és odafigyelünk arra, hogy rendesen együnk és eleget aludjunk, bármennyi feladat szakad is ránk hirtelen.

A jó hír, hogy az elkerülhetetlenül felbukkanó akadályokat félelemmentesen, nyitottan is lehet kezelni, lelassulva és értékelve az élet minden apró részletét. Így készülhetünk egy új kezdetre, a közelgő tibeti újévre.