Tanácsok a Sötét Korszak idején

Sakyong Mipham Rinpoche üzenete

Ez nagyon nehéz időszak. Az üzleti világ felbolydulása széleskörű aggodalmat okoz, csakúgy, mint a klímaváltozástól való félelem, az erősödő politikai megosztottság és a fokozódó erőszak. Ezt hívják a buddhista tanítások „sötét kor”-nak. A sötétséget boldogtalanságként, céltalanságként és zavarodottságként tapasztaljuk.

Épp az ilyen időszakokra szól az a tanítás, amit a Buddha adott Dawa Sangponak, Shambhala első uralkodójának a megvilágosodott társadalomról. Ma világosan láthatjuk e tanítások igazságát. Ahhoz, hogy a társadalom harmonikusan működjön, nem alapulhat irigységen és haragon. Amikor megértjük ezt, látjuk, hogy mindazt, ami körülöttünk történik, a (megvilágosodott) vízió (meditáció gyakorlás, együttérzés és a békés társadalomért való tenni vágyás) hiánya okozza.

Tudatunk felemelése és életerőnk fokozása ezzel a vízióval kezdődik. Arra kérlek tehát benneteket, mint a megvilágosodott társadalom polgárait, hogy ébresszétek fel ezt a megvilágosodott látomást.

Először is, vegyétek szívetekre ezeket az értékes tanításokat, és gyakoroljátok! Ez magában foglalja a napi rövid meditációt, ami megszilárdítja a tudatot és fejleszti az együttérzést. Kontemplálj a vonalunkhoz (a bátor és emelkedett harcosok, akik a meditációt gyakorolják és a békét tanulmányozzák) fűződő megingathatatlan karmikus kapcsolatodról és tekintsd saját természetedet mélységesen ragyogónak, tekintsd magadat saját világod jóságos uralkodójának.

Másodszor, lásd a félelmet annak, ami: valódi lényedbe vetett bizalom hiánya. Valódi lényed együttérzést és kedvességet sugároz. Lásd meg, mi a legfontosabb ebben az életedben és az elkövetkezőkben: erősebbé és megvalósítottabbá válni, hogy segíthess másokat. Viselj gondot magadra, de ne rejtőzz el az önvédelem hamis biztonsága mögé. Az alapvető jóság talaján állva nyisd ki a szívedet és szolgálj másokat.

Harmadszor, légy nagylelkű. Ez most nem annak az ideje, hogy bezárkózzunk vagy visszatartsunk, hanem hogy felajánljunk a nagylelkűség természetes forrásából. Légy nagylelkű azokkal, akiket szeretsz, de azokkal is, akiket nem kedvelsz vagy hibáztatsz. Légy nagylelkű a közösségeddel is, amelynek nagyobb szüksége van támogatásodra, mint valaha.

Gyakorolni, szolgálni és adni: ez a harcos bódhiszattva útja, amely egyaránt transzcendens és földi. Azzal, hogy efelé fordítjuk a tudatunkat, fenntartható környezetet hozunk létre. Kimeríthetetlen a gazdagság, amit ezzel létrehozunk.

Szeretlek benneteket és veletek vagyok, ahogy együtt járjuk ezt az arany ösvényt.