Közösség

A Budapesti Shambhala Meditációs Csoport közösségébe várjuk mindazokat, akik hozzánk hasonlóan valódi kötődést éreznek a kontemplatív gyakorláshoz és osztoznak velünk abban a törekvésben, hogy létrehozzunk egy felébredett, józan társadalmat. Tagjaink közül néhányan már sok éve gyakorolják a meditációt, míg mások csak most kezdik felfedezni az alapvető jóság tanításait. Shambhala csoportunk tagjainak családtagjait és barátait szívesen látjuk rendszeres ünnepségeinken és nyitott gyakorlásainkon.

Nyitott gyakorlások

Mindenkit várunk szeretettel a heti rendszerességgel tartott nyílt meditációs gyakorlásainkra. A körülbelül 2 órás programot egy frissítő teával és kötetlen beszélgetéssel zárjuk. Előzetes meditációs tapasztalat nem szükséges, ez a program mindenki számára nyitott.

Ünnepségeink

Közösségünkben sokféle módon találkozunk: gyakorolni, tanulni, másokat szolgálni… és nem utolsó sorban ünnepelni! A spirituális gyakorlást nem választjuk el a mindennapi élet gyakorlati kihívásaitól és örömeitől – ezzel egy olyan társadalmat szeretnénk építeni, amely az emberi méltóság kifejezésére épül.

Közösségünkben hagyományosan megünnepeljük az évszakok váltakozását. Ezeket “nyida” napoknak hívjuk, amely két tibeti szóból származik, az egyik a nyima (nap), a másik pedig a dawa (hold). Ezek a napok a napéjegyenlőségek és napfordulók idejére illetve azokhoz közeli időpontokra esnek: júniusban a nyári napfordulót, az őszi napéjegyenlőség napján a Béke Aratását, a téli napfordulón pedig a Gyerekek Napját ünnepeljük közösségünkben.

A tibeti holdújévet a Shambhala Napon ünnepeljük. Ez általában  februárban vagy márciusban van, ezért ez egyben a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe is.

Így segíthetsz

Közösségünket és a csoportot teljes mértékben önkéntes munkával tartjuk fenn. Minden programunkat önkéntesek szervezik és bonyolítják, illetve a csoport vezetésével kapcsolatos ügyeket is önkéntesként végezzük. Bármilyen segítséget szívesen veszünk, amivel támogatod a csoportot és hozzájárulsz ahhoz, hogy a többiek közben kényelmesen gyakorolhassanak a meditációs párnájukon.

Sokszínűség a Shambhalában

A Shambhala sokszínű közösség. Szeretettel várunk mindenkit, bármilyen vallási háttérrel rendelkezik, bármely spirituális hagyomány vagy tanító követője. Szívesen látunk, bármely korosztály, nemi és szexuális irányultság, politikai nézet, fizikai vagy mentális állapot jellemezzen is.