Mahayana – A Nagy Szív tágas és végtelen útja

Időpont: 2020. Aug. 29., 9:00 – aug. 30., 18:00
Helyszín: Ars et Vita Közösségi Tér (Bp. V. Váci u. 40. I/7. 23-as kapucsengő)

Jól csak a szívével lát az ember – ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.“
St. Exupery: A kis herceg

A szívvel látni, a szívvel gondolkodni… felfedezni, hogy szívünkben felmérhetetlen tér rejtezik, mely ugyanakkor a bölcsesség forrása is: ez a Mahayana, a felébredés nagyszerű útjának alapja a buddhizmusban.
S ez Shambhala harcosi útjának alapja is: a gyengédség és félelemmentesség felfedezése saját és mások szívében.

Nehéz időkben, mint amilyet mostanában is élünk, a Mahayana mélységes látásmódja segít bölcsességet és együttérzést teremteni, és megszabadulni attól az illúziótól, hogy boldogok lehetünk mások boldogságának figyelembe vétele nélkül. Megértjük, hogy nem tudunk felébredni anélkül, hogy megnyílnánk a világot benépesítő számtalan érző lény irányába.

E hétvégén a figyelmesség-éberség meditációt (samatha-vipashyana) gyakoroljuk, recitáljuk a túljuttató bölcsesség szavait, a Szív Szútra szövegét, tonglen meditációt gyakorlunk és megismerkedünk a Mahyana ösvény és a bódhiszattva fogadalom szemléletmódjával. Felébresztjük a Négy Mérhetetlen minőséget és kiterjesztjük a feltétel nélküli barátságosságot (Maitri) mindenki irányába, valamint megvizsgáljuk, hogyan tudjuk önmagunkat összhangba hozni a meghaladó erényekkel (a hat paramita-val).

Egyéni interjúkra is lehetőség lesz a tanítóval.

A tanító: Pongrácz Mátyás. Chögyam Trungpánál találkozott a végtelen Mahayana ösvénnyel és tette le Mahayána fogadalmait. Képzését a tibeti buddhista és a japán zen hagyományban kapta.

„Ironikus, hogy az emberi lények akkor kezdenek a leggyorsabban futni, amikor épp eltévedtek.“ – Rollo May

Részvételi díjak:
– normál ár: 14.000 Ft/2 nap
– támogatói ár: 18.000 Ft/2 nap. Ha megteheted, ezzel támogatod mások részvételét a tanításon.
– kedvezményes ár: 12.000 Ft/2 nap VAGY előzetes egyéni megbeszélés alapján – kérlek keresd a szervezőket a lent megadott elérhetőségeken.
Napijegy: 9000 Ft.

A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Jelentkezés: [email protected]

További információ: +3670-613-7979 vagy [email protected]