Mi a Shambhala?

A SHAMBHALA LÁTOMÁS

Shambhala királysága egy legendás megvilágosodott társadalom, ahol megvalósult a gyengédség, józanság és együttérzés kultúrája. A történelem során sokan próbáltak hasonló társadalmakat felépíteni, hogy kifejezésre juttassák az emberi létezés méltóságát. A Shambhala ennek a látomásnak a modern megjelenése.

A Shambhala látásmód szerint minden emberi lényben megvan a jóság, a melegség és az intelligencia alapvető természete. Ezt a természetes tulajdonságot meditációval lehet kibontakoztatni és tovább fejleszteni mindennapi életünkben, így az kisugárzik családunkra, barátainkra, közösségünkre és társadalmunkra.

CTR_zenji_portrait„A Shambhala tanítások azon a feltevésen alapulnak, hogy létezik egy olyan alapvető emberi bölcsesség, amely képes segíteni a világon. Ez a bölcsesség nem valamely egyedi kultúra, vagy vallás sajátja s nem is kizárólag Keletről vagy Nyugatról jön. Hagyománya különböző kultúrákban és korokban számos formában megjelent a történelem során.”
– Chögyam Trungpa Rinpoche

A HAGYOMÁNYVONAL

TSP-Sakyong-MiphamA Shambhala több szemlélődő hagyomány összessége. Ötvözi magában a tibeti vajrayana buddhizmus ősi tanításait és gyakorlatait a fenséges Shambhala vonallal valamint a Zen bizonyos elemeivel és más hagyományokkal. Ezek együtt alkotják a tanítások átalakító erejű összességét, gazdag kultúrális hagyománnyal és az emberi bölcsességen és együttérzésen alapuló széleskörű szociális koncepcióval ötvözve olyan formában, ami mindenki számára elérhető.

Ezt a spirituális örökséget a tibeti meditációs mester, Chögyam Trungpa Rinpoche hozta el nyugatra az 1960-as évek második felében. Napjainkban fia és egyben örököse, Sakyong Mipham Rinpoche a Shambhala vezetője.